Gorska kolesa za nepozabno izkušnjo na izletu ali dopustu

Eden bolj priljubljenih športnih pripomočkov za premagovanje višinskih razlik so tudi gorska kolesa. Priljubljenost kolesarstva kot športa v Sloveniji se je razmahnilo predvsem z izjemnimi uspehi dveh najbolj vidnih kolesarjev – Pogačarja in Rogliča. Prodaja cestnih koles, ki jih vozita ta dva izjemna prvaka, je poskočila v nebo, aktivne kolesarje pa lahko tudi vse pogosteje srečamo na cesti. Za vse ljubitelje narave in adrenalina ter kolesarjenja izven urejenih poti, pa so najbolj primerna prav gorska kolesa, ki so s svojo robustno zgradbo in posebej prilagojenimi gumami namenjeni tudi najbolj zahtevnemu terenu. S pomočjo teh koles se lahko brez težav povzpnete tudi na kakšen bolj zahteven hrib.

V specializirani kolesarski trgovini Enduro vas čaka pestra izbira najrazličnejših gorskih koles znamk All Mountain, Enduro, Hardtail, XC/Race in Marathon, na voljo pa so vam tudi Dirt in BMX kolesa.

gorska kolesa

Kako izbrati pravo gorsko kolo zase?

Kolesarstvo je užitek, zato morate nakup kolesa popolnoma prilagoditi lastnim željam. Ko izbirate pravo kolo zase je zato zelo pomembno, da se vprašate nekaj ključnih vprašanj:

  • kje in kako pogosto nameravate voziti,
  • kakšen tip kolesarjenja vam najbolj ustreza in
  • koliko ste pripravljeni odšteti za novo kolo.

V kolikor radi ubirate težje in neurejene naravne terene, kot so makadam, gozdovi in gorske steze, potem so gorska kolesa idealna izbira za vas. Ta so namreč sestavljena iz kompaktnega in odpornega okvirja, njihove pnevmatike pa na račun širšega in globljega profila zagotavljajo popoln oprijem na podlago, zato je vožnja bolj varna.

Za najboljšo izkušnjo v gorskem kolesarjenju morate izbrati kolo, ki se popolnoma prilega vaši telesni višini. Velikost gorskega kolesa je najpomembnejša lastnost pri nakupu, saj preveliko ali premajhno kolo težko obvladujemo po neravnem terenu. Pri določitvi primerne velikosti kolesa vam svetujemo posvet s strokovnjakom. Pri tem je sicer potrebno upoštevati različne faktorje, kot so razkorak in dolžina rok. Da bo vaša uporabniška izkušnja zares izjemna, pa se obrnite na svetovalce kolesarske trgovine Enduro.