Hernija diska lahko močno vpliva na vsakdan posameznika

Hernija diska prizadene kar veliko število ljudi, zato je dobro, da znamo prepoznati njene znake in pravilno ukrepati. Za bolj natančen opis in razlago obiščite spletno stran Semos, za uvod pa si lahko preberete tale članek.

hernija diska

Hernija diska lahko povzroča hude bolečine.

Kaj sploh je hernija diska? Gre za poškodbo medvretenčne ploščice, ki običajno nastane zato, ker je hrbtenica preveč obremenjena. Pojavi se lahko po celotnem predelu hrbtenice, največkrat pa prizadene ledveni predel, saj so tam obremenitve tudi največje. Do nje lahko pride kadarkoli, najpogosteje pa se pojavi med 25. in 45. letom starosti. Do hernije diska pride zaradi naravnih degenerativnih sprememb, te pa so posledica staranja. Diski v naši hrbtenici z leti postajajo vse manj prožni in zato je tudi večja verjetnost, da bo prišlo do hernije diska. Drug vzrok za nastanek hernije je lahko tudi nenaden gib (na primer dvigovanje težkih bremen), ki diske preobremeni. Dejavniki tveganja za nastanek hernije diska so tudi prekomerna telesna teža, ki predstavlja dodatno obremenitev hrbtenice, telesne značilnosti (visoki in suhi ljudje bodo bolj verjetno dobili hernijo, kot nizki in čokati), ponavljajoče aktivnosti, ki bremenijo hrbtenico (avtomatizirano ponavljanje gibov na delovnem mestu itd.), nepravilno dvigovanje težkih stvari, pretežno sedeč način življenja in kajenje.

Hernija diska se kaže skozi značilne simptome, ki pa se razlikujejo glede na mesto nastanka hernije. Nekateri tako čutijo zelo močne bolečine, drugi jih komaj občutijo. Hernija v ledvenem predelu pritiska na išiadični živec, kar povzroči tako imenovani išias. Zanjo je značilno, da se začne v križu, sledi pa ji še bolečina v nogi. Če se hernija zgodi v predelu vratu, to pritiska na živce cervikalnega dela hrbtenice, to pa ima za posledico ostro ali topo bolečino v rami ali vratu.

Če začutite simptome hernije diska, je priporočljivo, da obiščete zdravnika, ki vas bo pregledal, poslal na slikanje in predlagal zdravljenje, ki ponavadi traja šest tednov. Potem bolečina običajno preneha, če pa ne, pa vas zdravnik napoti naprej k specialistu ortopedu. V skrajnem primeru je potrebna operacija.