Kako prihraniti pri ogrevanju?

Ker cena kurilnega olja ter ostalih fosilnih goriv hitro raste, vse bolj v ospredje prihajajo alternativni načini ogrevanja. V naših krajih sta popularna predvsem dva načina – toplotne črpalke, ki za vhodni energent uporabljajo elektriko ter peči na pelete, ki kot gorivo uporabljajo posebej obdelan les, ki pa v nasprotju z prepričanji mnogih ne vsebuje nobenih nenaravnih dodatkov, kot so lepila.

peleti

Seveda ima vsak način ogrevanja svoje prednosti in slabosti. Med prednosti toplotnih črpalk lahko štejemo predvsem udobje, saj jo je potrebno le prižgati in nastaviti primerno temperaturo, nato pa naprava deluje samostojno in ne potrebuje nobenega čiščenja, dodajanja goriva ali posebnega vzdrževanja. Med slabosti TČ pa lahko štejemo relativno visoko začetno investicijo, segrevanje vode na relativno nizke temperature, kar pomeni, da se toplotne črpalke najbolje obnesejo v dobro izoliranih hišah s talnim gretjem ter nevarnost, da se nam strošek ogrevanje močno povišajo, če se cena elektrike povzpne iz trenutno zgodovinsko gledano nizkih ravni.

Med glavne slabosti peči na pelete pa lahko štejemo to, da jo je potrebno vsaj enkrat na teden temeljito očistiti, da je treba redno skrbeti za zadostno količino peletov v zalogovniku, potreben je prostor za skladiščenje pelet, hkrati pa na trgu še ni ravno zadovoljivih standardov glede kakovosti peletov in hitro se lahko zgodi, da kupimo pelete slabše kakovosti, ki nam kasneje povzročajo težave s pečjo. V praksi je najbolje pred nakupom kupiti nekaj vreč in pelete stestirati na svoji peči, običajno pa se najbolje obnesejo peleti izdelani iz smrekovega lesa, ki ne vsebujejo lubja. Med glavne prednosti peletov lahko štejemo predvsem nizko ceno ogrevanja, relativno varno oskrbo, saj imamo v našem okolišu res veliko lesa, podporo lokalnemu gospodarstvu namesto nakazovanja denarja naftnim šejkom prek nakupa kurilnega olja ter možnost nakupa majhnih količin na enkrat, torej ne rabimo večjih vsot denarja, kot pri nakupu nekaj 1000l kurilnega olja.

Seveda pa samo z zamenjavo energenta ne bomo pridobili vseh potencialnih prihrankov. Potrebno je tudi poskrbeti, da so izgube energije čim manjše, torej pametno prezračevati prostore, zaščititi morebitne špranje pri oknih, skozi katere v prostor uhaja mrzel zrak, nenazadnje pa se pogosto tudi naložba v nova okna ter izboljšanje fasadnega ovoja hiše hitro povrne.