Kvalitetni otroški avtosedeži

AvtosedežiAvtosedeži so sedeži namensko izdelani za prevoz mlajših oseb v vozilu. Predstavljajo velik napredek in doprinos k večanju varnosti v cestnem prometu. Poleg udobja omogočajo preprečitev manjših in hujših poškodb ter v najhujših primerih trajne posledice prometnih nesreč.

Sam nakup še ne pomeni, da so avtosedeži popolnoma varni in varujejo pred posledicami prometnih nesreč. Nakup pomeni, da smo naredili prvi korak v prid varnega prevažanja otrok v vozilu. Nakupu mora slediti pravilna uporaba, predvsem varnostni elementi morajo biti pravilno nameščeni in uporabljeni, če hočemo varno prevažanje otrok. Najpomembnejši varnostni elementi so varnostni pas, podpora glave in nog ter pravilna namestitev v vozilo. Pomembnost varnostnih elementov dopolnjuje izbira otroku primernega avtosedeža.

Avtosedeži so pred kratkim doživeli spremembe glede razvrstitve in označevanja primernosti otrokovi starosti, teži in velikosti. Poleg sami kategorij in različnih skupin se moramo zavedati, da so razvrstitve opravljene na podlagi najširše populacije otrok. Da je naš otrok večji ali manjši od vrstnikov lahko hitro opazimo. To ugotovitev je modro upoštevati tudi pri izbiri med avtosedeži v ponudbi.

Najmlajšim potnikom v vozilih so namenjeni avtosedeži skupine 0+, v vsakdanjih pogovorih jih označujemo kot jajček ali lupinico. Namenjen je otrokom do enega leta starosti ter teže do 13 kg. Posebna lastnost te skupine je zavedanje, da otrok v tem starostnem obdobju ne more samostojno držati glave pokonci, ampak morajo pri snovanju in izdelavi to lastnost prevzeti avtosedeži. Naslednja skupina avtosedežev je namenjena otrokom starosti od 9 mesecev do 3 let in pol, ter teže med 9 in 18 kg. Ta skupina je razvojnim oddelkom nudila izziv v odraščanju otroka, ter temu primernemu prilagajanju varnostnih elementov. Prilagajanje se izvaja z raznimi lastnostmi avtosedeža kot je recimo premikanje opore glave v vertikalni smeri, drugi uporabljajo rešitev v obliki blazin ali z ročnim premikanjem opore. Avtosedeži skupine 2/3 so namenjeni starostni skupini otrok med 3 in 12 let, ter teži od 15 do 26 kg. Večjo stopnjo varnosti nudijo avtosedeži s stransko zaščito ramenskega dela.

V vsakem primeru morajo biti avtosedeži preizkušeni v vseh lastnosti v smeri ustreznosti teže, velikosti in starosti kot tudi uporabe varnostnih elementov. Otroka je treba posesti v avtosedež ter ugotoviti ustreznost glede velikosti, teže in starosti. Varnostni elementi, kot so varnostni pas in naslon za glavo mora biti prilagodljiv ter ustrezen. Opora glave mora v celoti zaščiti otroka pred nenadnimi pojemki in njegovimi posledicami. Varnostni pas mora biti za uporabo enostaven, predvsem je pomembna pravilna uporaba zatezne sile, v smislu njenega nadzora.