Male čistilne naprave pomembno prispevajo k varovanju okolja

Čistilna naprava je namenjena čiščenju odplak, ki jih vračamo nazaj v okolje, s čimer ga zaščitimo pred škodljivimi snovmi, ki se pojavljajo v odpadnih vodah. Če nimate možnosti priklopa na javno kanalizacijsko omrežje vam svetujemo, da čimprej opravite nakup kakovostne male čistilne naprave.

Če se odločite za vgradnjo male čistilne naprave, za to ne potrebujete kakšnega posebnega gradbenega dovoljenja, temveč morate o svojem podvigu zgolj obvestiti pristojno komunalno podjetje in jim po vgradnji predložiti tehnično dokumentacijo.

male cistilne naprave
Cena

Obstaja mnogo dejavnikov, ki vplivajo na ceno čistilne naprave. Eden od njih je vrsta male čistilne naprave – poznamo namreč pretočne, membranske, rastlinske in biološke čistilne naprave. Pomemben dejavnik je tudi velikost same naprave. Kolikšno čistilno napravo boste potrebovali je odvisno od tega, koliko oseb navadno prebiva v objektu. Cene so od 2000 do 5000 evrov. Na ceno vpliva tudi to, iz kakšnega materiala je narejeno ohišje naprave, ali je to beton, plastika ali nekaj tretjega. Pomemben je tudi sistem čistilne naprave oz. funkcije, ki jih ima – so to le osnovne funkcije, ali želite še kaj več, npr. funkcija dopustniškega režima, spominska funkcija.
Čeprav je začetna investicija kar visoka, se vam ta že v nekaj letih povrne, privarčujete pa lahko tudi z raznimi razpisi, subvencijami in nepovratnimi sredstvi.

Delovanje male čistilne naprave

Čistilne naprave delujejo v treh fazah. V prvi fazi se odstrani grobe delce, pesek itd. Večji delci, ki se z dodatkom kemikalij vežejo v vodi, se nato posedejo v prvem usedalniku. Sledi druga faza, kjer poteka biološka razgradnja organskih spojin in poteka v drugem usedalniku. Tretja faza pa poskrbi za biološko odstranitev mineralnih spojin.

Kam postaviti čistilno napravo

Vsekakor je pomembno, da male čistilne naprave ne izpostavljate direktni sončni svetlobi in zmrzovanju. Omogočen mora biti tudi nenehen pretok zraka v prezračevalni bazen, nikakor pa ne smete v stranišče (in posledično v čistilno napravo) metati raznih olj, damskih vložkov, tamponov, kondomov, las, robčkov itd., saj zamašijo dotočno cev, otežijo delovanje naprave ipd. Cena popravila pa je lahko zelo visoka.