Otroški vozički

Otroški vozičkiOtroški vozički so eden najpomembnejših delov otroške opreme. Staršem in otrokom, ter tudi varuškam, pa tudi babicam in dedkom, stricem in tetam, ter drugim prijateljem in sorodnikom, ki se znajdejo v vlogi varuške, otroški vozički omogočajo preživetje lepih trenutkov v otroški družbi. Preživetje lepih trenutkov ni le prijetna obveznost, tudi veliko vzgojnega potenciala ima, saj so predvsem starejše osebe, kot so dedki in babice, strici in tete, ter drugi starejši sorodniki in prijatelji bogat zaklad modrosti, katere se lahko na sprehodu prenesejo na otroka. Na ta način bo otrok prijetno s koristnim spoznaval svet okrog sebe z dodano vrednostjo, saj bo nadgradil vse, kar so mu o svetu okrog sebe pripovedovali starši. Da lahko otroški vozički to poslanstvo lahko opravljajo morajo imeti celo vrsto funkcionalnih, praktičnih ter tudi estetskih lastnosti.

Vse funkcionalne, praktične, estetske in druge lastnosti imajo otroški vozički zamišljene že v času razvoja. Razvojni potencial, ki ga otroški vozički starejših generacij imajo, je povezan z mnogimi izboljšavami, ki se bodo prenesle na novejše generacije, kot tudi mnoge izboljšave, ki jih prinaša tehnika, znanost, materiali in vsi pri razvoju sodelujoči faktorji. Zagotovo imajo v razvojnih centrih tudi veliko neizkoriščenih možnosti starejših generacij, saj se določene lastnosti v serijski proizvodnji niso pojavile iz takšnih in drugačnih vzrokov.

Po svojih lastnostih morajo biti otroški vozički predvsem udobni in varni. Lastnost udobja in varnosti otroških vozičkov pomeni, da se otrok v njem počuti dobro, ter da so na minimalne vrednosti znižane možnosti vpliva neželenih lastnosti. Tako si nihče ne želi imeti vozička, ki ne more nuditi varnost v smislu ne zmožnosti nadzora otrokovega gibanja. Udobje otroškega vozička je enako pomembna, saj bo zgolj otrok, ki se v vozičku dobro počutil z zanimanjem opazoval svet okoli sebe, se na ta način na vsakem sprehodu naučil kaj novega, ali pa se bo skozi igro njegove priljubljene igrače naučil novih in novih modrosti. Poleg udobnega počutja je pomembna lastnost pravilno sedenje. Lastnost pravilnega sedenja je pomembna za otrokov razvoj in zdravje v času odraščanja. Otroški vozički v tem pogledu zadostijo potrebo po pravilnem sedenju z mnogimi lastnostmi, ki se zvrstijo od same zasnove in oblike sedalnega dela do samih materialov iz katerih so sedalni elementi izdelani. Sedalni elementi morajo poleg zdravju neškodljive oblike in udobja nuditi tudi praktične lastnosti. Praktične lastnosti, ki jih imajo sedalni elementi so njihovo enostavno vzdrževanje čistoče in higiene. Otroški vozički, kot vemo, kdaj služijo kot sedež pri prehranjevanju ter drugih aktivnostih, kjer se lahko pojavijo nečistoče.