Kakšen parket izbrati?

Gotovi parket Valles

Ker je ponudba raznih vrst parketa res pestra, je odločitev kateri parket bo krasil naše prostore čedalje težja. Poznamo tla s toplovodnim talnim ogrevanjem in tla brez talnega ogrevanja. Valles parket si lahko ogledate v salonu v Ljubljani in Sežani.

TLA S TOPLOVODNIM TALNIM OGREVANJEM- V primeru da imamo tla s toplovodnim talnim ogrevanjem, je pravilna odločitev dvoslojni gotovi parket. Značilnost dvoslojnega parketa je njegova debelina katera je 10mm. Najboljši dvoslojni parketi imajo spodnjo podlago iz vezane plošče breza. Vezana plošča je bolj stabilnejša od drugih podlag ker je sestavljena iz več slojev luščenega furnirja. Luščeni furnirji so debeline 1,45mm in so križno zlepljeni med seboj, kar pomeni manjše delovanje parketa. Nižjecenovni dvoslojni parketi imajo podlogo iz smregovine, hrasta oziroma hdf plošč. Poleg spodnjega sloja je cene dvoslojnega parketa odvisna še od kraja izdelave, vrhnje plasti masivnega lesa ter kakšni laki in olja so uporabljeni.
Razlike v ceni med olji so lahko zelo visoke. Pomembno je da izberemo parket z kvalitetnemi olji, katera vsebujejo vosek. Najboljši proizvajalci olja za parket so: OSMO, RUBIO, BONA.

TLA BREZ TOPLOVODNEGA TALNEGA OGREVANJA. – V primeru da imamo tla brez talnega ogrevanja je po mojem mnenju najboljša izbira masivni parket. Masivni parket je zaradi enostavnejše proizvodnje cenejši v primerjavi z večslojnimi parketi. Ima veliko prednosti v primerjavi z večslojnimi parketi:
– v celoti je masiven
– ima daljšo življensko dobo
– bolj trden in odporen na udarce
– 8mm uporabnega zgornjega sloja, kar pomeni večkrtno brušenje
– lahko je tudi končno obdelan in se polaga kot gotovi parket

Lahko bi rekli da je edina slabost masivnega parketa v primerjavi z večslojnim parketom večje delovanje. Parket se bolj razteza in krči kar pomeni večje špranje med posameznimi deščicami. Vendar je ta slabost v priemrjavi s prednostmi katere ime zanemarljiva.

LAKIRAN ALI OLJEN PARKET – KAJ JE BOLJŠE?

Težko bi se opredelil kaj je boljše. Odvisno je predvsem od prostorov, kjer bo parket postavljen ter kakšen parket bomo izbrali. V primeru da nam je všeč barvan parket npr. beljen hrast je boljša izbira lakiran parket še posebej če je ta parket močno beljen. Problem oljenih barvanih parketov je da se težko lokalno popravljajo in so bolj občutljivi na razlitja tekočin in trdovratne madeže. Takrat je mogoče boljša izbira lakiran parket. V primeru da izberemo naravno barvo parketa oziroma npr. rahlo beljen parket je boljša izbira oljena različica, saj se lahko lokalno popravlja in je lepšega videza.

V spalne prostore je po mojem bolje dati lakiran parket ker je manj vzdrževanja. V dnevne prostore je bolje dati oljen parket ker se ta lahko lokalno popravlja.

Je pa odločitev kakšen parket bomo izbrali lakiran ali oljen odvisna od vsakega posameznika.