Rožni koren

Ime predvsem slišimo v zdravstvu v obliki tablet, ampak malo ljudi pozna rastlino kot samo. Rožni koren je rastlina, ki izvira iz Azije in je danes razširjena čez kontinente, ki jih skupno hladno podnebje vključno z Arktiko. V Evropi je razširjena po gorovjih (Alpe, Pireneji, Karpati ter Skandinavija in Islandija. Rastno območje je približno na 2280 m nadmorske višine. Ima rumenkaste cvetove in raste iz ene večje korenine. Poganjki zrastejo od 5 do 35 cm v višino. Lahko so moškega in ženskega spola. Spadajo v klas dvokaličnic.

roznikoren

Rožni koren lahko uvrščamo med rastline, ki posedujejo zdravilne in uporabne lastnosti. V prehrani ga najdemo v hladni jedeh, kot je solata ali kot samo dodatek. V zelo hladnih okoljih kot je v Rusiji in Skandinaviji ga uporabljajo za ojačitev imunskega sistema. V azijskih gorah pa ga uporabljajo za zdravljenje višinskih bolezni.

Zaradi zdravilnih učinkov so si različni znanstveniki v laseh, saj nekatere raziskave so pokazale zdravilne učinke, druge pa ne. Raziskave so dokazovale, da rožni koren pripomore k zviševanju fizične zmogljivosti in zmanjševanju psihološke utrujenosti. Vendar raziskave imajo metadoške napake, saj omejujejo natančnost. V ameriških državah organizacije niso priznale rožnega korena za zdravljenje katerekoli bolezni. Na trgu so odstranili več prodajal, ki so trdile da zdravi  raka, anksioznost, gripo, prehlad , bakterijske infekcije in migrene. Vendar kljub prepirom o tej rastlini, znanstvenike navdušuje kemijska sestava ene same korenine. V korenini so indeficirali vsaj 140 kemičnih snovi in različne korenine se razlikujejo po krajih rastja.