Rubikova kocka je odlična uganka

Rubikova kocka, katere originalno ime je Magična kocka, je 3D mehanska igrača, katero je razvil in patentiral madžarski profesor Erno Rubik, leta 1974. Klasična Maična kocka 3x3x3, o kateri lahko več preberete na www.rubikova-kocka.com, ima šest površin. Vsaka površina ima svojo barvo in je sestavljena iz devetih manjših kock. Tradicionalne barve, ki jih ima Rubikova kocka, so bela, rdeča, modra, oranžna, zelena in rumena. Struktura Rubikove kocke onemogoča, da bi Rubikova kocka razpadla, omogoča pa njeno vrtenje okoli osi in premikanje manjših kock, na vse ostale površine. Z drugimi besedami – kocko lahko vrtite do onemoglosti, pomešate vse barve, ampak razdrli je ne boste.

rubikova kocka

 Magična kocka je rešena, ko so vse kocke ponovno na svojem mestu, torej ko je na vsaki površini samo ena barva. Leta 2014 je Rubikova kocka praznovala svoj štirideset rojstni dan, njena popularnost pa se ponovno viša, predvsem v Združenih državah Amerike, Evropi in Indiji. Po neuradnih podatkih naj bi bilo do danes prodanih že več kot 350 milijonov kock, po celotnem svetu. Tako visoka številka je kocko vrgla na prvo mesto na seznamu najbolj prodajanih igrač na svetu. Po celotnem svetu se odvija kopica tekmovanj, v organizaciji The World Cube Association. Tekmovanja seveda temeljijo na hitrostnem reševanju kocke.

Rubikova kocka je do sedaj najmanj preglavic povzročala Lucasu Etteru, ki jo je razvozlal v 4,9 sekunde in drži trenutni (uradni) svetovni rekord, ki pa bo mogoče prav kmalu podrt. Skrivnost Rubikove kocke leži v njeni zapleteni preprostosti. Na prvi pogled zelo enostavna igrača, vendar pa kaj hitro preseneti s svojo kompleksnostjo pri reševanju. Vsi, ki se je lotijo zlahka razumejo kaj je njihova naloga in kako igra poteka. Vendar priti do cilja in razrešiti uganko.. To pa je nekaj povsem drugega. Rubikova kocka je preglavica povzročila tudi izumitelju, ki jo je ob iznajdbi reševal kar en cel mesec! Do tistega trenutka niti ni bil prepričan, da se je sploh rešljiva.

Veliko matematikov se je že lotilo zadeve, v želji da bi ravno oni razkrili skrivnost imenovano Rubikova kocka. Zadeva je šla celo tako daleč, da so razvili več robotov in računalniških programov, ki bi razvozlali skrivnost. S pomočjo super računalnika, ki ga uporabljajo znanstveniki v podjetju Google, so prišli do spoznanja, da je vsaka Rubikova kocka rešljiva v največ dvajsetih premikih – ne glede na začeten položaj kock. Danes lahko kupimo kocko v različnih barvah. Obstajajo celo kocke s tematskimi slikami. Izdelajo vam lahko tudi unikatno kocko, katero bodo krasile fotografije, ki ste jih izbrali sami. Kako bo ta Rubikova kocka rešena, pa je odvisno samo od vas.

Prav tako je lahko tudi oblika Rubikove kocke poljubna. Kocka je osnovna oblika, vendar se danes na trgu najde na primer kocka, ki nima enako velikih kock (imenuje se Zrcalna kocka), Rubikova kača, iz katere lahko sestavite nešteto oblik, celo Rubikova kocka v obliki srčka, …. Rubikova kocka je res zanimiva igrača, ki je skorajda obvezna igrača, s katero bi se moral spoznat prav vsak. Zaradi številnih pozitivnih lastnosti, ki jih prinese njeno reševanje, je Rubikova kocka upravičeno najbolj prodajana igrača vseh časov.