Sončni kolektor za naraven vir energije

Vir energije ki traja. Stroški v življenju se redko kdaj manjšajo, kvečjemu se večajo. Kaj lahko potrošnik naredi, da bodo določeni stroški nižji ob enem pa poskrbi, da bo tudi okolje bolj čisto? Naraven vir pridobivanja in shranjevanja energije je mogoče že danes. Omislite si sončni kolektor in vir energije bo zadovoljil potrebe po dnevni porabi ogrevanja vode, kar pa na mesečni ali celo letni ravni predstavlja nekaj sto ali še več evrov.

soncni kolektor-1

Delovanje sončnih kolektorjev

Kako delujejo kolektorji? Sonce predstavlja za življenje pomemben vir energije. Le tega lahko ujamemo in shranimo in izkoristimo kot vir toplotne energije. Koliko sončne energije bomo s sončnim kolektorjem ujeli in shranili, je predvsem odvisno od lokacije našega kolektorja, kajti količina sonca je najpomembnejši dejavnik. Torej, če živite ob obali, bo dotok sončne energije skoraj konstanten. Je pa pomembna tudi orientacija. Torej samo vreme ima pomembno vlogo, toda postavitev tudi ni zanemarljiva, zlasti za tiste lokacije kjer skozi leto ni ogromno sonca.

Kolektorji za toplo vodo

Sončni kolektor se najpogosteje uporablja kot možnost shranjevanja energije za ogrevanje vode. Lahko pa se uporablja tudi kot vir energije v elektrarnah. Seveda je postavitev in sama funkcionalnost zasnovana čisto drugače, vendar temelji na isti tehnologiji. Shranjevanje energije in kasnejša uporaba pa ni namenjena zgolj nam, ljudem. Zadnje čase se zelo veliko govori o načinih pridobivanja energije, ki so za naravo zelo varni. Kar pa je prijazno naravi, je prijazno tudi ljudem.

Sončni kolektor lahko postavite tudi s pomočjo subvencije. Država spodbuja zeleno razmišljanje, zato so skladi namenjeni vsem, ki se odločijo za tovrsten način pridobivanja energije. Samo vprašanje časa je, kdaj boste vloženo dobili povrnjeno in dejanski imeli brezplačno energijo.