Toplotna črpalka, razrešimo dileme

Toplotna črpalka je projekt in investicija, ki zahteva soočenje z veliko vprašanji in dilemami. Vsi vemo, da je toplotna črpalka učinkovita, prinaša koristi, te pa prinaša zgolj investicija vanje. Kot vsaka sodobna investicija ima številne možnosti, te pa se razlikujejo v ponudniku, izvedbi, višini zahtevane investicije, poprodajnih storitvah ter številnih drugih lastnostih. Ponudnik je lahko večja ali manjša dilema, odvisna od ocenjevalca. Pri investiciji ni pomembna zgolj količina, ampak tudi kakovost. Nakup toplotne črpalke lahko opravite pri podjetju Orca.

Ponudnik tako ne nudi le količino, ampak tudi kakovost. Praktično to pomeni, da je lahko toplotna črpalka zgolj kupljena, lahko je tudi montirana, dodatno pa tudi vzdrževana. V ponudbah bomo lahko dobili ugodne cene, vendar v njih še ni vključena montaža ter poprodajne storitve. Na drugi strani imamo znanega ponudnika iz preteklosti, znana nam je njegova kakovost.

toplotna črpalka

Dilema je izbrati ugodno ceno nepopolne ponudbe brez referenc ali višjo ceno z znano ponudbo in referencami. Odločitev velikokrat izvira iz osebnosti investitorja. Imamo investitorje, ki jim je pomembno, da prihranijo pri nakupu ter tvegajo pri kakovosti izvedbe in poprodajnih storitve, drugi pa tveganja pri kakovosti izvedbe ali poprodajnih storitev nočejo, ter so pripravljeni plačati temu primerno ceno. To pomeni, da je njihova zahteva kakovostno montirana toplotna črpalka ter zagotovljena hitra in učinkovita storitev v primeru napak v času delovanja. Zahtevajo izključno točno določenega izvajalca, nanj se zanesejo, ker imajo dobro izkušnjo iz preteklosti, tako pri montaži kot pri poprodajnih storitvah.

Izključno točno določen izvajalec je velikokrat slaba izkušnja z drugimi izvajalci iz preteklosti. Namestitev toplotne črpalke in vseh podobnih naprav je povezan z gradbenimi, monterskimi, inštalacijskimi in drugimi deli. Pri tem posežemo v obstoječe stanje objekta in okolice. Dober izvajalec bo poseg izvedel z čim manj škode in posledicami na objektu ali okolici. Zaključni sloj zunanjosti ali notranjosti objekta je s tem poškodovan zgolj na predvidenem mestu, dodatni posegi niso potrebni ali zgolj v manjši meri. Poleg tega dober izvajalec za seboj počisti umazanijo, nesnago in nečistoče, poskrbi za odvoz odpadkov, po posegu je razen nameščene naprave kot pred posegom. V prvem primeru pa je za razliko cilj dobiti čim ugodnejšo ceno investicije tako nakupa, kot montaže in poprodajnih storitev. Z izvajalcem nimajo izkušenj pri kakovosti montaže. Prav tako nimajo izkušenj z poprodajnimi storitvami. Razlika je več kot očitna, vendar ima vsak investitor posebej prav ne glede na odločitev in posledice odločitve.

Izbrana toplotna črpalka je temu primerno odločitev med številnimi alternativami, ki se razlikujejo ob nakupu, pri montaži ter poprodajnih storitvah.