Zanimive otroške igrače

Pri nakupu moramo upoštevati, da so igrače, ki jih kupujemo varne, zabavne, poučne, itd.

Izbira igrač je ogromna. Zanimiv je tudi podatek, katerega je v enem izmed svojih del omenila Zveza potrošnikov Slovenije, da je v razvitih državah, med katere sodi tudi Slovenija preko četrtina igrač neprimernih in da te igrače ne ustrezajo zahtevanim standardom. Ob tem bi se seveda lahko vprašali, zakaj neki pa se nahajajo na policah? Žal odgovora na to vprašanje nismo in verjetno tudi ne bomo dobili. Ker je neprimernih igrač veliko, je še kako pomembno, da so starši in potrošniki tisti, ki samo proučijo ali je neka igrača primerna za otroka določene starosti ali ne. Strokovnjaki svetujejo, da starši naj nikar ne kupujejo igrače za katere že vnaprej vedo, da morebiti ne bodo služile namenu ali se jim poraja dvom, če bodo lahko zadovoljile njihova pričakovanja.

igrače

Prav tako je smiselno morebiti nameniti nekoliko več denarja in kupiti res kvalitetne igrače. A kaj ko mnogi majhni otroci ne cenijo igrač in jih kaj hitro izgubijo, prav to je eden izmed razlogov, zakaj nekateri starši ne želijo kupiti dragih igrač. Če bi otroci bolj pazili na igrače, bi bil nakup smiseln, v nasprotnem primeru vsekakor ne. V nadaljevanju vam bomo predstavili, na kaj morate biti pazljivi, ko kupujete igrače. Vsaka igrača naj ima oznako EN 71, saj slednja oznaka pomeni, da je igrača dobra, vendar da ni primerna za otroke manjše od treh let. Takšne igrače so testirane in ustrezajo standardom kakovosti. Prav tako je pomembno, da ima igrača oznako CE, saj to pomeni, da ustreza direktivi o varnosti igrač. Znotraj Evropske Unije bi se naj prodajale le igrače, ki imajo oznako CE, vendar se pogosto zgodi, da najdemo tudi takšne, ki te oznake nimajo,

Nekatere igrače kljub oznaki CE niso varne, saj strokovnjaki pogosto ugotavljajo, da je slednja oznaka zlorabljena in da jo proizvajalci natisnejo brez odobritve.