Kako se spopasti z bulimijo?

Kaj sploh je bulimija? Marsikdo sploh ne ve kaj točno je bulimija. Dandanes se z bulimijo spopada vse več mladih in tudi nekoliko starejših. Bulimija je neke vrste bolezen, ki spada med motnje hranjenja. Dva tipična pokazatelja bulimije sta pretirano prenajedanje in bruhanje. Bulimija se med drugim zelo povzuje tudi z anoreksijo, vendar vsekakor to ni eno in isto.

bulimija

Bulimija se pojavlja pogosteje kot anoreksija in pri nekoliko starejših osebah (pozna najstniška leta), anoreksija pa se najpogosteje pojani v obdobju zgodnjih najstniških let. Bulimijo pogosto navajajo tudi kot sindrom prenajedanja in praznjenja, saj gre za pogosto prenajedanje, kateremu pa sledi prisilno bruhanja ali celo jemanje odvajal. S tem bolniki z bulimijo nadzorujejo svojo težo in tako poskrbijo, da se njihova teža ne poveča. Pri bulimiji posamezniki pogosto niso zadovoljni s svojo težo ter videzom in si tako na način nadzora vnosa hrane in posledičnega bruhanja želijo popolnega videza. Bolniki z bulimijo pogosto ne jedo več dni zapored, nato pa se začnejo prenajedati in pojedo obilo hrane ne glede na to, da morda ne morejo več, po končanem prenajedanju pa sledi bruhanje. Bulimija je lahk tako nevarna, da privede tudi do smrti. Bulimija lahko zaradi pretiranega prenajedanja in bruhanja poškoduje človeške vitalne organe. Prenajedanje in posledično bruhanje pa poruši proces pravilnega razvoja črevesja, kateri pa je v najstniških leti posebej potreben.

V kolikor opazite sumljive znake bulimije pri osebi, ki jo morda poznate je potrebno takojšnje ukrepanje. Najbolje se je nekoliko poučiti o vseh vrstah hranjenja in osebi priskočiti na pomoč. Nikakor ne smete v pogovorih omejati zgled bolne osebe in priporočljivo se je izogibati pogovorom o hrani, teži in tudi telovadbi. Potrebno je biti osebi oboleli z bulimijo v oporo in je nikakor ne kritizirati, saj lahko to le poslabša stanje. Vsekakor se je dobro pogovoriti in po potrebi poiskati strokovno pomoč, vendar pa nikakor in nikogar v to ni primerno siliti, saj lahko stanje le poslabša.