Zakaj nastanejo menstrualni krči?

Vsaka ženska ima izkušnje s krči med menstruacijo. Bolečina je neprijetna in včasih tako huda, da onemogoča normalno delo posameznice.

Zakaj pride do menstrualnih krčev?

Če zrelo jajčece, ki pride po jajcevodu direktno v maternico, ni oplojeno, se zgodi padec hormonov in začne se luščiti maternična sluznica, pri čemer pa so posledica menstrualni krči, ki iz maternice izločajo kri.

Vendar pa se krči pri vsaki ženski pojavljajo različno. V nekaterih primerih so le-ti manj boleči, v nekaterih pa povzročajo resnično hude bolečine. Strokovni izraz za hude krče je dismenoreja. Pojavi se že običajna bolečina v spodnjem delu trebuha, poleg nje pa se lahko pojavijo tudi bolečine v bokih, v križu in pa na notranji strani stegen.

Znanstveniki so raziskali, da imajo dejansko ženske, ki so menstruacijo dobile zelo zgodaj (na primer nekje okrog 11 leta ), v večini močnejše menstrualne krče, prav tako, kot tudi ženske, ki še niso rodile ali imajo čezmerno telesno težo. Velikokrat se zgodi, da imajo ženske po porodu lažje krče, saj je v telesu po prvem porodu hormonsko ravnovesje stabilno.

menstrualni krči

Včasih, ko so menstrualni krči res hudi in če trajajo tudi po več dni, je iz lastne varnosti pametno poiskati zdravniško pomoč, sploh če ima ženska povišano telesno temperaturo, bruha, ima drisko, ali pa od krčev celo omedleva. Zdravnik v takem primeru na podlagi raziskav določi primerno zdravilo in zdravljenje. Menstrualni krči, v izjemnih primerih, ko je prisotna res huda bolečina lahko vodijo do neplodnosti. To povzroča bolezen endometrioza, kjer del menstrualne krvi uhaja v jajcevode in po mali maternici do jajčnikov, mehurja in črevesja. To vodi v brazgotinjenje, ki naj bi lahko povzročila neplodnost