Peskanje in katere vrste peskanja poznamo?

Najprej, da razložimo pojem peskanje. Obstaja več vrst peskanja, vendar danes bo govora o industrijskem peskanju. Peskanje je proces v katerem z visoko hitrostjo s pomočjo stisnjenega zraku skozi cev pihamo majhne delce, ti delci so lahko kremenčev pesek, jeklene kroglice, soda, suhi led in voda pod visokim pritiskom. V večini primerov se za peskanje odločimo ko hočemo z nekega predmeta odstraniti barvo, rjo ali drugo umazanijo. Preden se odločimo da bomo nek predmet peskali, je dobro pregledati ta predmet in ga preučiti, kajti različni materiali potrebujejo različne načine peskanja, pri tem nam lahko pomaga tudi svetovno priznano podjetje Ferro Črtalič International.

peskanje

Na primer, peskanje nekega predmeta s kremenčevim peskom, bi lahko ta predmet poškodoval, zato bi bilo potrebno uporabiti ali zelo fin pesek, ali pa sodo bikarbono ki pa ni abrazivna. Po peskanju bo takšen predmet gladek ter ne bo poškodovan, odstranjena bo rja ali barva, karkoli smo že peskali. Za peskanje barve z lesa, se uporabljajo tudi zmlete orehove luščine ali pa zmleti koruzni storži, zaradi tega se les načeloma ne poškoduje saj je gostota oziroma trdota lesa in teh delcev približno enaka, barva pa je popolnoma odstranjena.

Peskanje z jeklenimi kroglicami pa se uporablja za povsem drugo stvar. Z njimi ne odstranjujemo barve, vendar z njimi utrjujemo material. Ta način peskanja se zelo uporablja v letalski industriji. Ko peskamo z jeklenimi kroglicami, s tem predmet obstreljujemo, vsaka kroglica deluje kot majhno kladivo, kot kovač ki kuje železo da ga oblikuje ter utrdi, le da ta način peskanja poteka brez segrevanja predmeta. Torej, vsaka taka kroglica ob udarcu naredi majhno vdolbinico material mora nekam iti, zato potisne na vse strani materiala, ta pa ga potisne nazaj saj se hoče vrniti v prvotno obliko. To odstrani skoraj vso utrujenost in ves stres materiala. Peskanje z jeklenimi kroglicami podaljša življenjsko dobo materiala ter ga tudi utrdi.