Prostata, majhna žleza-velika težava

ProstataProstata ali obsečnica je del moških spolnih organov. Prostata je majhna žleza z zunanjim izločanjem v velikosti kostanja in ima mnogo gladkega mišičja. Prostata leži tik pod sečnim mehurjem in obdaja z vseh strani začetek sečnice, po kateri se izloča urn iz mehurja. Zadaj skozi žlezo potekata semenovoda, katerima se pridruži izvodilo mehurčaste žleze oziroma semenjaka. Izvodila so kratka in vodijo v sečnico.
Razne težave pri prostati se začnejo pojavljati pri moških v zrelejših letih oziroma nekje po 65. letu starosti, pri nekaterim moškim pa se pojavljajo težave s prostato tudi že dosti preden dopolnijo starost 60 let.

S staranjem prostata raste, vendar prostata sicer ne pomeni večjih nevarnosti ali nastanek raka, pomeni predvsem motnje, ki so vidne v tem, kako odteka seč iz mehurja. Pri BHP (beningna hiperplazija prostate) ali povečana prostata, gre predvsem za to, da se zmanjšuje moški spolni hormon s staranjem. Ta okvara prostate povzroča vidno oslabljen curek pri uriniranju, pogosto mokrenje podnevi in celo nekontrolirano mokrenje, curek pri mokrenju je prekinjajoč, občutek ne popolnoma izpraznjenega mehurja, po koncu mokrenja seč kaplja. Približno 40 odstotkov moških po 50. letu starosti, kaže znake povečane prostate. Če BHP ne zdravimo, lahko pride do večjih in hujših težav, na primer vnetje senčil, pojav sečnih kamnov ali celo okvara ledvic, ampak povečana prostata kljub temu ne povzroča raka na prostati.

Raka na prostati je možno uspešno zdraviti le, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. Moškim po petdesetem letu starosti, tudi če ne opažajo pogostih simptomov, je priporočljiv pregled vsaj enkrat letno. Tak pregled je možno, da poteka z preiskavami z ultrazvokom, kjer pregledujejo sečila in prostato ali pa poteka z meritvijo nivoja  tako imenovanega prostatično specifičnega antigena (PSA). Pri takem pregledu lahko ugotovijo tudi druge bolezni sečil, katerih znaki so podobni temu.