Vrtni škodljivci: ugotovite, kako se jih znebiti

Imate tudi vi vsako leto težave z vrtnimi škodljivci na svojem vrtu? Ste poizkusili že prav vse, pa se jih ljub temu ne morete rešiti? Potem preberite tale članek in izvedeli boste, kako se jih znebiti enkrat za vselej.

Niso vsi vrtni škodljivci zares škodljivi; obstajajo namreč žuželke, ki si jih enostavno želite v svojem vrtu, kot so denimo čebele ali pa pikapolonice, saj te opravljajo izredno pozitivno vlogo za vaš vrt. Vseeno poglejmo, kateri so najpogostejši vrtni škodljivci, ki vam povzročajo sive lase. Mednje zagotovo sodijo listne uši, saj širijo bolezen iz ene rastline na drugo in če jih pravi čas ne odstranite, vam lahko »okužijo« cel vrt. Tudi gosenice sodijo med nezaželene živali na vašem vrtu, saj vam pojedo liste marsikatere rastline. Koloradski hrošči največjo nevarnost predstavljajo za krompir, paradižnik in jajčevce. Nenazadnje pa so za naše vrtove škodljivi tudi polži, saj se hranijo z rastlinami in lahko hitro uničijo velik del vrta.

Listne uši sodijo med najbolj škodljive živali za vaš vrt.

Če se želite znebiti vrtnih škodljivcev, nikar ne uporabljajte kupljenih strupenih kemikalij, saj se morate zavedati, da boste vso zelenjavo enkrat sami zaužili in gotovo si v svoje telo ne želite vnesti cel kup strupov. Raje sami izdelajte naravna čistila. Zelo učinkovito sredstvo proti vrtnim škodljivcem je milnica s česnom in čebulo, posežete pa lahko tudi po različnih zeliščih, kot so komarček, rožmarin, koper ipd. Vrtni škodljivci bodo z vašega vrta izginili tudi, če boste rastline popršili s sprejem, ki vsebuje čili. Polžev, ki so eni izmed najbolj trdovratnih škodljivcev, pa se lahko učinkovito znebite, če okrog rastlin posujete jajčne lupine ali pa grobo mleto kavo, saj sta ti dve sestavini preostri, da bi polži lahko lezli po njih.

Vrtni škodljivci nam lahko povzročijo veliko škode na vrtu, zato je pomembno, da jih čim prej odstranimo. Naravna sredstva za odganjanje škodljivcev so veliko boljša kot pa kupljena sredstva, ki vsebujejo veliko strupov.