Zobozdravniki zdravijo stanje v ustih

Veliko ljudi ima strah pred zdravniki, še več pa se jih boji zobozdravnikov. Zobozdravniki so strokovnjaki za zdravje zob, ki pa so na žalost na slabem glasu samo zato, ker se obiska boji ogromno ljudi. Razlogov za to je veliko, vendar lahko profesionalni zobozdravnik pomaga pri odpravi strahu pred zobozdravnikom. Zaradi strahu nekateri ne obiskujejo zobozdravnikov redno. To lahko pripelje do večjih problemov z zobmi ali ustno votlino. Preventivno lahko zobozdravnik močno pomaga pri zdravljenju bolezni ustne votline. Ko pa pride do določenih težav, pa je morda edina rešitev puljenje zoba. Pomembno je torej redno obiskovanje zobozdravnika, ki bo znal preceniti stanje vaših zob in vam ustrezno pomagal.

zobozdravniki

Ustna higiena

Za zobe in ustno votlino je treba skrbeti individualno. Že od mladih let se je treba navaditi, da se zobe umiva vsak dan, vsak dvakrat dnevno. To pomeni, da se zobe umije z zobno krtačko, dodatno pa se medzobne prostore očisti z zobno nitko. S tako redno ustno higieno lahko močno preprečite nastanek kariesa in ostalih bolezenski stanj. Zobozdravniki so samo dodatna kontrola da je stanje v vaših ustih ustrezno.

Ko se na zobeh začne nabirati karies, tega načeloma človek ne čuti. Ko pride do bolečin je lahko že prepozno. Zato mora zobozdravnik redno pregledovati vaše zobe in če se kje začenja nabirati karies, to popravi, preden se stanje poslabša.

Izbira zobozdravnika

Tako kot si ljudje med seboj nismo enaki, se tudi zobozdravniki med seboj razlikujejo. Izbirati si morate takega, ki vas posluša in vam je njegov način obravnave najbolj všeč. Še posebej, če imate dodatni strah pred zobozdravniki, si vzemite čas, da izberete primernega zobozdravnika.

Izbrani zobozdravnik naj razume vas in vaše pomisleke, poleg tega pa je pomembno, da vas posluša in vam vsak poseg tudi dodatno razloži, če to potrebujete. Obstaja res ogromno zobozdravnikov, ki se močno trudijo, da se strahovi do zobozdravnikov zmanjšajo.