Kateri zobni vsadki so boljši

Zobni vsadki so odličen način za nadomestitev manjkajočih zob, izboljšanje ustnega zdravja in obnovitev žvečilne sposobnosti za boljšo prebavo in vnos hranil. Vendar kakšni vsadki so to, da so tako učinkoviti? Dva najboljša tipa biološko varnih zobnih vsadkov, ki sta trenutno v ponudbi, sta vsadka iz titana in cirkonija na keramični osnovi. Obe vrsti imata svoje edinstvene lastnosti.

 zobni vsadki
Titanovi zobni vsadki so preizkušen materiali za zobne vsadke in so najbolj priljubljena in zanesljiva izbira vsadkov za pacientov. Titan je biokompatibilen in biološko varen, zaradi česar je primeren za človeško telo, z nizko stopnjo toksičnosti in alergijskega potenciala ter je izjemno odporen proti koroziji. Poleg tega se titanovi vsadki izjemno dobro zlijejo z vašo čeljustno kostjo, kar zagotavlja močno, stabilno in neločljivo osnovo za krone, mostičke, podprte z vsadki in zobne proteze. Vsadki iz titana so običajno dvodelni sistem z uporabo stebrička in abutmenta, kar omogoča boljšo prilagoditev zlasti za bolnike z majhnimi pomanjkljivostmi kosti.
Zobni vsadki iz cirkonijevega oksida so novejša inovacija v tehnologiji zobnih vsadkov in so bili prvič uvedeni kot alternativa titanovim vsadkom brez kovine zaradi večjega pojava alergij na titan. Kljub začetnim težavam z zlomom, ki vključuje prejšnje različice cirkonijevih vsadkov, so si od takrat zaslužili svoje mesto kot odlična možnost za zobne vsadke. Dandanes so zobni vsadki na osnovi cirkonijevega oksida super močni in zanesljivi, primerjajo jih z diamanti. Celo estetsko izgledajo kot naravne zobne korenine, tako da se skoraj neopazno zlijejo z okoliškimi zobmi in tkivom dlesni. Cirkonij ima lastnosti osteointegracije, ki se ujemajo s titanom in je biokompatibilen in biološko varen brez dokumentiranih primerov alergijske reakcije.
Druga prednost cirkonijevih vsadkov je, da uporabljajo enokomponentni sistem, kar zmanjšuje možnost bakterijske kolonizacije, ki prizadene dlesni. Klinične študije so tudi pokazale večjo pojavnost tvorbe bakterijskega biofilma na vsadkih iz litega titana kot na strojno obdelanih vsadkih iz titana in cirkonijevega dioksida. Katere boste izbrali je vaša odločitev. Vendar se posvetujte z izkušenim strokovnjakom.