Kakšni so plavalni tečaji za otroke?

plavalni tečaji za otrokePo Sloveniji je več klubov ki se ukvarjajo s plavanjem in se med sabo razlikujejo. Tako kot klubi, se pa tudi razlikujejo plavalni tečaji za otroke, ki jih vodi izurjeno osebje iz kluba. Plavanje je nekaj, kar je že samoumevno in se od normalnega človeka pričakuje, da zna plavati oziroma obdržati na gladini vode, brez da bi dajal vtis, da se utaplja.

Veliko družin je mnenja, da so plavalni tečaji za otroke odlična izbira za razvoj njihovega otroka. Otroci lahko začnejo s tečajem že, ko so stari tri leta. Takrat se plavanje povezuje bolj z igro, saj tako otroci lažje in bolj z veseljem poprimejo za izziv, ki ga zahteva plavanje. Na tečaj lahko vaše otroke prijavite tudi na tej povezavi: vaterpololjubljana.si/plavanje/plavalni-tecaji-za-otroke/.

Vedno pa je najbolj pomemben prvi vtis, oziroma stik z vodo. Ta mora biti izveden pravilno, da ne bodo otroci kasneje v življenju imeli travm.  Plavalni tečaji za otroke morajo biti torej dobro prilagojeni starosti in tudi dobro zasnovani, voditi pa jih mora izurjeno osebje. Dobri plavalni tečaji za otroke imajo prvo učno uro zasnovano tako, da lahko otroke popredalčkajo glede na njihovo predznanje o plavanju. Tisti ki še niso nikoli bili v vodi so skupina zase, tisti ki so že bili v vodi so druga skupina, tisti ki že znajo plavati so tretja, in pa tisti ki obvladajo pa so že tudi razred zase, vendar je pri teh letih, takih otrok bolj malo.

Plavalni tečaji za otroke morajo biti tudi varni, zato je dobro da razmerje med trenerji/učitelji oziroma vaditelji in otroki ne presega 1:4. Se pravi štirje otroki na enega vaditelja. Dobro je tudi, če so plavalni tečaji za otroke zasnovani tako, da se tam otroci počutijo domače, to le poveča sodelovanje in pozitivno vpliva na učenje. Ob koncu tečaja pa so lahko podeljene tudi diplome, s katerimi se lahko otroci pohvalijo da jim plavalni tečaji za otroke niso delali preglavic.