Aminokisline

AminokislineAminokisline so sestavni deli beljakovin, ki so nenadomestljive pri delovanju našega organizma. Beljakovine so še kako pomembne v zgodnjem otroštvu in obdobju odraščanja, saj sestavljajo tkiva, zato brez njih rast ni mogoča, potem pa so pomembne za oblikovanje mišic. Poleg te vloge imajo seveda še druge namene, a za fitnes se najbolj poudarja uporaba beljakovin kot gradnikov mišične mase. In ker so aminokisline gradniki beljakovin, je dobro tudi o teh vedeti še kaj več. Dodatno znanje pride še kako prav, ko se odločate za pravega izmed vseh izdelkov na polici prodajalne s športno prehrano. Prodajajo se namreč tudi aminokisline, razvrščene v več kategorij.

Večina izdelkov, ki se prodajajo pod oznako »aminokisline«, vsebuje več omenjenih snovi, le redko se ponujajo izdelki, ki vsebujejo le eno aminokislino. Mešanice so vsekakor dobre, saj poskrbijo za najboljši možen učinek, medtem ko se jemanje posamezne snovi priporoča predvsem takrat, ko opazimo pomanjkanje te snovi. Za zdravo delovanje organizma je najprej potrebno poskrbeti za to, da redno uživamo esencialne aminokisline, torej 9 snovi, ki jih najdemo v izdelkih živalskega izvora ter v stročnicah in oreščkih. Te snovi so nujno potrebne za delovanje organizma, čeprav moramo poskrbeti tudi za vnos preostalih aminokislin. Na sreči to ob redni in pestri zdravi prehrani ni težava, saj vsako živilo vsebuje več aminokislin, torej se vse potrebe hitro pokrijejo že s povsem naključnimi kombinacijami.

V fitnesu se aminokisline uporabljajo kot material za izgradnjo mišic, delujejo pa tudi kot pospeševalci izločanja rastnega hormona, ki skrbi za rast tkiv, torej tudi mišic. Aminokisline se prodajajo kot dodatki k prehrani, na voljo pa so v obliki tablet, kapsul in tudi raztopine. Vsekakor pa se velja pred uporabo teh snovi posvetovati s strokovnjakom oziroma nutricionistom, ki bo vedel, kaj je za telo dobro in kaj lahko škoduje. Pretiravati namreč nikoli ni dobro, tudi če gre za povsem naravne snovi.